OPET PETROLCÜLÜK A.Ş. DENEY ŞARTLARI
1.Numune Alımı, Nakli, Muhafazası ve İmhası:
- 1.1. Numunelerinin standartlara uygun alınması ve akabinde laboratuvara nakli süresince uygun şekilde depolanması ve muhafazası MÜŞTERİ’ nin sorumluluğundadır.
- 1.2. LABORATUVAR analiz için kendisine getirilecek olan numunelerde, akaryakıt ürünleri için Tablo 1 analizleri ve AUS 32 ürünü için TS ISO 22241 standardına göre kalite gereği olan tüm analizler talep edildiğinde en az 2 (İki) litre numuneyi teslim alır. Numunelerin 1 (Bir) litresini analiz için kullanır, 1 (Bir) litresini de şahit numune olarak saklamaya alır. Numune miktarları talep edilen deneye/deneylere göre değişiklik gösterebilir. Bu durumda müşteriye LABORATUVAR tarafından bilgi verilir.
- 1.3. Numune kapları: Numuneler, akaryakıt ürünleri için, TS 13316 standardında belirtilen şartlara uygun, 1 litrelik cam veya 1 litrelik alüminyum şişeler içerisine alınacak, AUS 32 numuneleri de TS ISO 22241 Standardı gereğince 1 litrelik geniş ağızlı plastik şişelerden seçilerek (HD-Polietilen,HD-Polipropilen, Polifloroetilen, Polivinilidindiflorür ve Tetrafloroetilen-perfloroalkil vinil eter kopolimeri, PFA şişeler), bu şişeler içerisine alınacak ve standardın gerekliliklerine uygun etiketlenerek laboratuvara teslim edilecektir. Uygun numune kabı kullanılması MÜŞTERİ'nin sorumluluğundadır. Uygun olmayan kaplardan kaynaklanan numune bozulma veya kayıplarından LABORATUVAR sorumlu tutulamaz. Numune şişelerinin mühürlü veya mühürsüz gönderilmesi tercihi MÜŞTERİ’ye aittir.
- 1.4. MÜŞTERİ’nin resmi kurumlar nezdinde (örneğin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) rapor sunma yükümlülüğü olması halinde, LABORATUVAR'a teslim edilen tüm numuneler ve şahit numuneler mühürlü olacaktır.
- 1.5. Şahit numunelerin uygun koşullarda saklanması LABORATUVAR‘ın sorumluluğundadır. Akaryakıt numuneleri için şahit numuneler azami 3 (üç) ay, AUS 32 numuneleri için 12 (on iki) ay süresince saklanacaktır. Şahidi olmayan, analiz için kullanılan numuneler saklanmayacaktır. Uygun koşullarda saklanan şahit numunelerde oluşabilecek bozulmalardan ve ölçüm farklılıklarından LABORATUVAR sorumlu tutulamaz.
- 1.6. Numune şişelerinin üzerine yapıştırılacak etiketler okunaklı ve ihtilafa mahal vermeyecek şekilde MÜŞTERİ tarafından doldurulacaktır. Analiz raporunda yer alması gereken numune bilgilerinin doğruluğu MÜŞTERİ’nin sorumluluğundadır. LABORATUVAR, üzerinde düzgün etiketi olmayan ve uygun olmayan saklama kabında gelen numuneleri şartlı kabul ile teslim alacak, durum MÜŞTERİ’ye bildirilecektir. Etiket bilgileri raporlama aşamasına kadar temin edilecektir. LABORATUVAR, teslim edilen numune ile ilgili analiz sonuçlarının geçerliliğine etki edecek tüm durumları yazılı olarak MÜŞTERİ’ye bildirecek, MÜŞTERİ numunenin şartlı kabul ile analize alınmasını talep eder ise OPET.FR.0975 Feragat Beyan Formu’nu dolduracaktır. Numuneye ait analiz raporunun açıklamalar kısmında feragat beyanına istinaden numunenin analize alındığını belirtilerek rapora ek olarak Feragat Beyan Formu paylaşılacaktır.
- 1.7. Analize uygun olmayan numuneler için LABORATUVAR’ın numuneyi teslim almama ve yeni numune talep etme hakkı saklıdır. Numunelerin bertarafı uygun koşullarda LABORATUVAR tarafından yapılacaktır.
2.Yapılacak Analizler:
- 2.1. MÜŞTERİ’den alınan numunelere MÜŞTERİ’nin deney talep formundaki belirttiği testler yapılacaktır. Uygulanacak test metotları deney talep formunda yer almaktadır. MÜŞTERİ'nin uygun veya güncel olmayan metot için analiz talebi yapması halinde MÜŞTERİ konu ile ilgili yazılı olarak bilgilendirilecektir. Güncel olmayan metoda göre analiz istemi bilgilendirme sonrasında devam ediyorsa numunenin analize alınamayacağı MÜŞTERİ’ye bildirilecektir.Teknik destek sağlamak amacıyla, MÜŞTERİ’ nin isteği ve onayı doğrultusunda LABORATUVAR numuneye yapılacak analizleri tavsiye edebilecektir.
- 2.2. Temsil ettiği hacmi bilinen kaplardan alınan numunelerin volumetrik olarak paçallanması gerektiğinde bu işlem, MÜŞTERİ'nin de onayı alınarak LABORATUVAR tarafından yapılacaktır.
3.Sonuçların Bildirilmesi:
- 3.1. LABORATUVAR analiz sonuçlarını TÜRKAK ve/veya EPDK nezdinde geçerli olarak oluşturulmuş olan formatta raporlayarak imzalandıktan sonra MÜŞTERİ’nin belirteceği e-posta ve/veya kargo adreslerine gönderecektir.
- 3.2. Sonuçlar, numunenin ulaşmasına müteakip, akaryakıt türleri için 3 (üç) iş günü, AUS 32 için 5 (beş) iş günü çerisinde MÜŞTERİ’ye bildirilecektir. Bu durum MÜŞTERİ’nin tek seferde ileteceği numune sayısına göre değişiklik gösterebilir.
- 3.3. LABORATUVAR ’ın vereceği rapor 1 (Bir) sayfadan oluşacak olup LABORATUVAR ‘ın yazılı izni olmadan kısmen kopyalanıp çoğaltılamayacaktır. Laboratuvar tarafından imzalanmamış ve kaşesiz raporlar geçersiz olacaktır.
- 3.4. LABORATUVAR’ ın akredite olduğu deney metotları Deney Talep Formunda bildirilmiştir ve deney raporlarında belirtilecektir.
- 3.5. Karar Kuralı:Talep edilen analiz sonuçları ile bu analiz sonuçlarına ait, ilgili kılavuz ve kaynaklardaki hesaplama metotlarına göre hesaplanan ölçüm belirsizlikleri + ve – değerleriyle birlikte analiz raporunda MÜŞTERİ ile paylaşılır. Uygunluk beyanı ilgili standartlarca belirlenen sınır değerlere ve tespit edilen ölçüm sonucunun bu aralığın içinde ya da dışında yer almasına göre yapılacak olup ölçüm belirsizliği ölçüm sonucuna dâhil edilmeyecektir.
- 3.6. MÜŞTERİ şahit numune saklama süresince (akaryakıt ürünleri için 3(üç) ay, AUS32 ürünü için 12 (on iki) ay) analiz sonuçlarına itiraz etme hakkına sahip olacaktır. Bu süre sonunda MÜŞTERİ itiraz hakkını kaybedecektir. Numune yetersizliği veya MÜŞTERİ tercihi nedeniyle şahit numune gönderilememiş taleplerde, deney yapılan numune saklanamadığından MÜŞTERİ herhangi bir itirazda analiz tekrarı yapılamayacağını kabul etmiş olacaktır. Bu doğrultuda resmi kurumlar nezdinde analiz tanzim yükümlülüğü bulunan müşterilerin eğer yeterince numuneleri var ise şahit numune göndermesi tavsiye edilir. Deney Talep Formu'nda beyan edilenden farklı miktarda numune gönderimi durumunda LABORATUVAR, işe başlamadan önce, MÜŞTERİ'nin yazılı olarak onayını talep edecektir.
- 3.7. Deneyin Dış Tedarikçiye Yaptırılması Şartları:
OPET akreditasyon belgesinde yer alan tüm deneyleri kendisi yapmayı taahhüt eder. Ancak laboratuvar, iş yoğunluğu, daha fazla uzmanlığa ihtiyaç duyma, geçici kapasite düşmesi veya cihazlarda meydana gelen geçici arızalar gibi önceden tahmin edilemeyen sebeplerden dolayı dış tedarikçi kullanabilir. Bu dış tedarikçi laboratuvarlar, LABORATUVAR’ın OPET.FR.0496 Laboratuvar Onaylı Tedarikçi Listesi Formu'nda yer alan TS EN ISO/IEC 17025 standardına göre OPET Laboratuvarlarının da akredite olduğu metotlarca akredite olan laboratuvarlardır. Deney/deneylerin dış tedarikçiye yaptırılması söz konusu olduğunda konu ile alakalı MÜŞTERİ’nin yazılı izni/onayı alınır. MÜŞTERİ deney/deneylerin dış tedarikçi tarafından yapılmasına onay vermez ise ilgili analizler için LABORATUVAR tarafından herhangi bir analiz sonucu paylaşılamayacağının bilgisi MÜŞTERİ ile yazılı olarak paylaşılır ve bu doğrultuda geriye kalan analizlere devam edilip edilmeyeceğinin teyidi istenir. Dış tedarikçiye yaptırılması kararlaştırılan deney/deneylerin masrafı LABORATUVAR tarafından karşılanacaktır.
- 3.8. Müşteriyle Birlikte Deney Yapılması Şartları:
MÜŞTERİ yapılacak deneye gözlemci olarak katılmayı talep edebilir. Bu durumda LABORATUVAR, deney zamanını en az bir gün önceden MÜŞTERİ’ye bildirilecektir. MÜŞTERİ, LABORATUVAR emniyet ve gizlilik kurallarına uyacağını OPET.FR.0515 Giriş İzin Formunu imzalayarak taahhüt eder.
4.Anlaşmazlık Durumunda Yapılacak İşlemler:
MÜŞTERİ’nin analiz sonuçlarına itirazının değerlendirilmesi sonucunda mutabakata varılmamışsa, MÜŞTERİ kendisinin belirlediği, itiraz konusu testten LABORATUVAR’ın akredite olduğu metottan akredite bağımsız bir laboratuvarda, masrafları MÜŞTERİ’ye ait olmak üzere, numuneyi analiz ettirebilir. Analiz sonuçlarının haricinde doğabilecek her türlü ihtilafların çözümünde İstanbul Çağlayan Mahkemeleri yetkili olacaktır.
5.Hatalı Analiz Sonucundan Doğacak Zararın Karşılanması:
LABORATUVAR, bu talep ile ilgili taahhütlerini yerine getirmemesi halinde, müşteride oluşabilecek zarar ve ziyanlarını, yasal ispat koşulu geçerli olmak üzere, tazmin ettirme hakkının doğacağını kabul ve taahhüt etmiştir.
6.Mücbir Sebepler:
Seferberlik hali, harp, (ilan edilmiş olsun veya olmasın) ihtilal, sivil kargaşalıklar, düşmanca hareketler ve bu neviden hadiseler, yangın, infilak gibi olaylar, sel, kasırga, feyezan, zelzele ve sair afetler ve elde olmayan her sebep, hizmetin kısmen veya tamamen kesilmesi, işletmenin çalışamayacak kadar hasar görmesi, grev, lokavt, yabancı hükümetlerin Türkiye Cumhuriyeti’ne ilişkin olarak petrol piyasasında uygulayacağı tahditler veya ambargolar, petrol piyasası mevzuatındaki esaslı bir değişiklik ve benzeri, hükümetçe ve resmi makamlarca alınacak çalışma, işletme, hizmet imkânlarını tamamen veya kısmen ortadan kaldıracak kararlar, tesisleri zaruri olarak aksatacak mahiyetteki teknik arızalar ve fakat yalnız bunlara inhisar ettirilmeyen, tarafların kontrolleri dışında cereyan eden, önceden görmelerine ve tedbir almalarına imkân bulunmayan hadiseler mücbir sebep olarak kabul edilecektir. Mücbir sebeplerin mevcudiyeti halinde taraflar işbu Deney Talep Formu ile taahhüt ettikleri işleri ifa edememiş ve geciktirmiş olmaktan sorumlu tutulmayacaktır.
TARAFLAR mücbir sebeplerin vukuundan itibaren on iş günü içinde durumu izahlı bir şekilde birbirlerine bildirecekler ve usulüne göre tevsik edeceklerdir.
7.Gizlilik ve Emniyet:
LABORATUVAR, müşterinin faaliyetleri ile ilgili bilgileri, yürürlükteki kanunlar, yönetmelikler veya kurallar gereği resmi olarak sormaya yetkili makamlara verebilir. Yasal otorite müşterinin haberi olmadan müşteriye dair bilgilere ulaşmak isterse, bilgilerin paylaşıldığı ile ilgili hususta müşteriye bilgi verilmez. MÜŞTERİ ’ye hizmet ve işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla; MÜŞTERİ, önceden yazılı olarak haber vermek ve gizlilik sözleşmesini imzalamak şartı ile o laboratuvarın kalite yönetim sisteminin sadece kendisine verilen hizmet ile ilgili bölümlerinin dokümanlarını yerinde (laboratuvar içinde) tetkik edebilir. Ancak bu belgelerin kopyası/fotokopisinin verilmesini talep edemez. MÜŞTERİ tüm konularda gizliliği korumayı taahhüt eder. LABORATUVAR'ın izni olmadan, hiç bir bilgiyi, hiç bir şekil ve vasıtayla, üçüncü şahıslara veremez.Tetkik sonucunda belirlenecek iyileştirmeye açık alanlar karşılıklı mutabakat ile düzeltilir. Laboratuvar kullandığı test metotlarını, test ile ilgili diğer laboratuvar belgelerini, makine veya bilgisayar çıktılarını, aksi MÜŞTERİ tarafından talep edilmedikçe, kendi kalite yönetim sisteminde belirtilen “Saklama Süresi” boyunca saklar.
OPET PETROLCÜLÜK ANONİM ŞİRKETİ NUMUNE ANALİZ SÜRECİ KİŞİSEL VERİLERİNİN İŞLENMESİNE İLİŞKİN AYDINLATMA METNİ
1) Veri Sorumlusu
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) uyarınca, kişisel verileriniz; veri sorumlusu olarak Opet Petrolcülük Anonim Şirketi (“Şirket”) tarafından aşağıda açıklanan kapsamda işlenebilecektir.
Kişisel verilerinizin işlenmesine ilişkin detaylı bilgilere Opet Petrolcülük Anonim Şirketi Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası’ndan ulaşabilirsiniz.
2) Kişisel Verilerin Hangi Amaçla İşleneceği
Toplanan kişisel verileriniz, aşağıda yer verilen amaçlarla (“Amaçlar”) Kanun’un 5. maddesinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları dahilinde işlenecektir:
- Numune analiz süreçlerinin icrası kapsamında Şirketimiz tarafından gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin yürütülmesi,
- Numune analiz raporlarının hazırlanması ve rapor sonuçlarının sizlerle paylaşılması,
3) İşlenen Kişisel Verilerin Kimlere ve Hangi Amaçla Aktarılabileceği
Toplanan kişisel verileriniz; yukarıda belirtilen Amaçlar’ın gerçekleştirilmesi doğrultusunda, kanunlarda açıkça öngörülmesi ve hukuki yükümlülüklerimizin yerine getirilmesi kapsamında kanunen yetkili kamu kurumlarına ve kanunen yetkili özel kişilere;, Kanun’un 5. maddesinde düzenlenen veri işleme şartları kapsamında Kanun’un 8. maddesinde belirtilen kişisel verilerin aktarılmasına ilişkin şartlara uygun olarak aktarılabilecektir.
4) Kişisel Veri Toplamanın Yöntemi ve Hukuki Sebebi
Kişisel verileriniz Şirketimiz tarafından numune analiz süreçlerin yürütülmesi kapsamında fiziki ortamda kargo/posta veya matbu formlar ile elektronik ortamda internet sitemiz, e-posta, telefon aracılığıyla toplanmaktadır.
Kişisel verileriniz aşağıdaki amaçlarla ve hukuki sebepler ile Şirketimiz tarafından Kanun’un 5. maddesinde belirtilen kişisel veri işleme şartlarına dayalı olarak toplanmakta ve işlenmektedir.
Bir sözleşmenin kurulması veya ifasıyla doğrudan doğruya ilgili olması kaydıyla, sözleşmenin taraflarına ait kişisel verilerin işlenmesinin gerekli olması hukuki sebebine dayalı olarak;
- Numune analiz raporlarının hazırlanması ve rapor sonuçların sizlerle paylaşılması.
İlgili kişinin temel hak ve özgürlüklerine zarar vermemek kaydıyla, veri sorumlusunun meşru menfaatleri için veri işlenmesinin zorunlu olması hukuki sebebine dayalı olarak;
- Numune analiz süreçlerinin icrası kapsamında Şirketimiz tarafından gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin yürütülmesi
- Numune analiz raporlarının hazırlanması ve rapor sonuçlarının sizlerle paylaşılması.
5) İlgili Kişinin Kanun’un 11. maddesinde Sayılan Hakları
Kişisel verileriniz ile ilgili Kanun’un 11. maddesi uyarınca aşağıdaki haklara sahip olduğunuzu bildiririz:
- Kişisel verilerinizin işlenip işlenmediğini öğrenme,
- Kişisel verileriniz işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
- Kişisel verilerinizin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
- Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
- Kişisel verilerinizin eksik veya yanlış işlenmiş olması halinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
- Kanun ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması halinde kişisel verilerinizin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda ve kişisel verilerinizin eksik veya yanlış işlenmiş olması halinde yapılan işlemlerin kişisel verilerinizin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
- İşlenen verilerinizin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle aleyhinize bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
- Kişisel verilerinizin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması halinde zararın giderilmesini talep etme.
Yukarıda sıralanan haklarınıza yönelik başvurularınızı, İlgili Kişi Başvuru Formu’nu doldurarak Şirketimize iletebilirsiniz. Talebinizin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvurularınız ücretsiz olarak sonuçlandırılacaktır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre tarafınızdan ücret talep edilebilecektir.